Τι είναι η αντλία θερμότητας;

Εάν για παράδειγμα θεωρήσουμε ότι το εσωτερικό μιας κατοικίας είναι η μία δεξαμενή και το εξωτερικό περιβάλλον η δεύτερη, με τη χρησιμοποίηση μίας Α/Θ θα αντλήσουμε θερμότητα από τον εσωτερικό χώρο της κατοικίας και θα την απορρίψουμε στο περιβάλλον. Το αποτέλεσμα θα είναι η θερμοκρασία της κατοικίας να μεταβληθεί.

Ουσιαστικά λοιπόν η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί το περιβάλλον για να θερμάνει ή να ψύξει έναν χώρο. Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας απαιτείται μόνο στο στάδιο της άντλησης θερμότητας και ο χρήστης πληρώνει μόνο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την άντληση. Το ηλεκτρικό ρεύμα δηλαδή, δεν χρησιμοποιείται ως πηγή για τη δημιουργία θέρμανσης ή ψύξης και γι’ αυτό η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας είναι πολύ μικρή, σε σχέση με το αποτέλεσμα που παίρνουμε σε ψύξη ή θέρμανση.

Αρα λοιπόν για να συνοψίσουμε:

  • Η αντλία θερμότητας τον χειμώνα

Στη διάρκεια του χειμώνα η χρησιμοποίηση της Α/Θ εξυπηρετεί την άντληση θερμότητας από το περιβάλλον. Το ψυκτικό υγρό εκτονώνεται και παγώνει στο εξωτερικό μηχάνημα κερδίζοντας θερμότητα από το ψυχρό, χειμωνιάτικο περιβάλλον. Η επεξεργασία αύξησης της θερμοκρασίας της θερμότητας που έχει αντληθεί, διοχετεύεται (με τη βοήθεια ενδοδαπέδιου συστήματος - τερματικών μονάδων FCU / θερμαντικά σώματα χαμηλών θερμοκρασιών) στο εσωτερικό μιας κατοικίας.

  •  Η αντλία θερμότητας το καλοκαίρι

Αντίθετα, το καλοκαίρι η άντληση θερμότητας γίνεται από το εσωτερικό της κατοικίας και απορρίπτεται στο εξωτερικό περιβάλλον με αποτέλεσμα τη μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Όσο πιο καλά διαχωρισμένες (μονωμένες) είναι οι «δεξαμενές» τόσο πιο μικρές θα είναι οι διαρροές από τη μία δεξαμενή στην άλλη, με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου λειτουργίας της αντλίας.